Hieronder staan een aantal voorbeelden, waarin een communicatiehulpmiddel is ingezet. De namen zijn, in verband met de privacy van onze klanten, fictief.
Mevrouw van de Laar
Mevrouw van de Laar is 87 jaar en het spreken lukt niet meer vanwege Parkinson. Ze wil graag in contact blijven met haar kinderen en kleinkinderen. Toen we de communicatiecomputer lieten zien, vroeg ze meteen ‘kan ik daarmee SMS-en?’. Ze begon meteen met typen: ‘Beste Marga, gefeliciteerd met je verjaardag van oma’ .
Wat de kinderen kunnen, kan ik toch ook…
Voor haar hebben we een communicatiecomputer met SMS-functie aangemeten, zodat ze weer berichten kan sturen zoals vroeger, ook nu schrijven moeilijk is geworden.
Mevrouw van Zanten
Mevrouw van Zanten heeft vorig jaar een CVA doorgemaakt. Hierdoor is ze gedeeltelijk verlamd en heeft ze problemen met het vinden van de (juiste) woorden. ‘Ja’ en ‘nee’ zeggen gaat wel goed. Aangeven wat ze verder wil, is een stuk moeilijker. De familie heeft een boekje gemaakt met foto’s van familie en veelgebruikte woorden. Hiermee is de eerste communicatie weer mogelijk, maar mevrouw gaf aan dat het voor haar te lastig is.
We hebben een computer met aanraakscherm uitgetest, waarmee ze plaatjes kan aanwijzen. De tekst wordt dan meteen uitgesproken door een computerstem. Na heel even oefenen,
begon ze er plezier in te krijgen en begon ze zelf ook de gekozen woorden uit te spreken.
Meneer Christiaansen
Na een stembandoperatie kan de heer Christiaansen niet meer spreken. Toen hij een aantal weken geleden een bloeding kreeg, belde hij 112. Deze reageerde niet op zijn oproep, omdat ze hem niet konden verstaan. Op eigen kracht heeft hij het ziekenhuis net kunnen halen. Nu heeft hij een communicatieapparaat met hierin een voorgeprogrammeerde boodschap voor noodgevallen.
Meneer Ruiten
Meneer Ruiten is 45 jaar en ernstig ziek. Sinds kort heeft hij ook een aandoening aan de stembanden. Hierdoor kan hij enkel fluisteren. Dat is lastig met telefoneren en als het rumoerig is in huis, vooral als er visite is. Een spraakversterker is de oplossing.
We hebben er meteen een achtergelaten, omdat een aantal weken wachten op goedkeuring van de verzekeraar, in dit geval, echt te lang is.
Neel Kosselmans
Neel kan zich na een herseninfarct totaal niet meer bewegen: ze is Locked-In. Diverse methoden zijn geprobeerd om met haar te communiceren. Helaas zonder resultaat, tot iemand erachter kwam dat het 30 seconden duurde voordat ze met haar ogen kon knipperen om een vraag te beantwoorden. We zijn toen met Brainfingers gaan werken zodat we direct haar hersengolven konden gebruiken. Hiermee kon ze na 5 seconden reageren. Na heel erg veel trainen, kan ze inmiddels met een communicatieapparaat overweg.