Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen gedurende langere tijd afgesloten. Een herseninfarct ontstaat doordat een bloedstolsel een bloedvat in het hoofd afsluit. Het hersenweefsel achter de blokkade krijgt daardoor geen zuurstof en voeding meer en werkt niet meer goed.

De termen hersenbloeding, herseninfarct, TIA en beroerte worden vaak door elkaar gebruikt. De verschijnselen zijn gelijk maar de oorzaken en gevolgen niet. Verschil tussen hersenbloeding, herseninfarct en TIA:

Een beroerte of CVA is de verzamelnaam voor een hersenbloeding en herseninfarct.

Bij een TIA duurt de blokkade van een bloedvat kort en een deel van de hersenen krijgt tijdelijk een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Er zijn dan geen blijvende gevolgen, omdat het bloedvat maar korte tijd afgesloten is.

Als het bloedvat langere tijd afgesloten is geweest, krijgt het deel van de hersencellen achter de afsluiting te lang geen zuurstof en voeding meer. Het hersenweefsel beschadigt of sterft af. Dit is het geval bij een herseninfarct. Een specifieke vorm van een herseninfarct met vaak ernstige gevolgen is een hersenstaminfarct.

Een hersenbloeding ontstaat door een scheurtje in het bloedvat.

Hulpmiddelen die vaak toegepast worden zijn:

Laatste nieuws

Schrijf je in!


Naam

E-mail

Kies er één of beiden

x Logo: Shield
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield