ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen.

Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het IQ niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas.  Wel worden geleidelijk aan steeds meer spieren aangedaan, behalve de hartspier.

De ziekte kan voorkomen bij volwassenen op elke leeftijd, maar ontstaat meestal tussen het 40ste en 60ste levensjaar.
De eerste symptomen zijn vaak nog niet zo duidelijk of ernstig. Patiënten komen doorgaans met vage klachten bij de huisarts, zoals onhandigheid, het minder goed articuleren of moeite krijgen met lopen. 

Bron: http://www.als.nl/

Wanneer de diagnose ALS is vastgesteld is het goed om vooruit te kijken naar de mogelijkheden om zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren. De ergotherapeut kan helpen bij het vinden van de juiste aanpassingen, zoals een rolstoel, arm ondersteuning etc.

Vraag uw ergotherapeut om contact op te nemen met Commap voor de juiste aanpassingen op gebied van communicatie en bediening.

Veiligheid

Wanneer het bedienen van een schakelaar moeilijker wordt heeft Commap de nodige hulpmiddelen om toch iemand te kunnen oproepen of om alarm te kunnen slaan. Met de Minimal Movement Switch bijvoorbeeld kan men met een kleine beweging een alarmknop activeren, zonder dat handfunctie nodig is.

Communicatie

Ook als het spreken of bedienen van de computer moeilijker gaat zijn er mogelijke oplossingen. Met bijvoorbeeld een muis de reageert op de beweging van het hoofd, of een oogbol besturings camera, is het mogelijk de computer te bedienen. De oogbesturing kan ook gebruikt worden als communicatie middel en werkt goed samen met de MMS voor alarmering.

Ervaring

Commap heeft ervaring in het bieden van de juiste combinatie van hulpmiddelen voor mensen met ALS. Door de juiste apparatuur te koppelen kan men zo lang mogelijk blijven communiceren en een gevoel van veiligheid houden. Zowel in de thuissituatie, in een verzorgingshuis of in een hospice.

Hulpmiddelen die vaak toegepast worden zijn:

Laatste nieuws

Commap-Column

Schrijf je in!

Naam

E-mail

Kies er één of beiden

x Logo: Shield
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield