De afdeling neurologie heeft een tablet gewonnen met daarop de DuoPraat app geïnstalleerd. Met deze tablet is het voor de patiënten mogelijk om met het verplegend personeel te kunnen communiceren. Zelfs al is het voor hen (even) niet mogelijk om te spreken.

Mevrouw Van Heeswijk-van Hasselt, logopedist op de afdeling neurologie bij het HagaZiekenhuis, heeft via www.commap.nl de gratis demoversie gedownload op haar eigen Android toestel en maakte daarbij meteen kans op een gratis Tabletcomputer met daarop DuoPraat geïnstalleerd. Uit de vele mensen die daarvan gebruik hebben gemaakt is zij als winnaar uit de bus gekomen.

v.l.n.r. Yvonne van Schijndel (Commap), Mariela van Heeswijk-van Hasselt (logopedist Hagaziekenhuis) en Nienke Splinter (logopedist Hagaziekenhuis)

v.l.n.r. Yvonne van Schijndel (Commap), Mariela van Heeswijk-van Hasselt (logopedist Hagaziekenhuis) en Nienke Splinter (logopedist Hagaziekenhuis)

De DuoPraat is een communicatiehulpmiddel met een groot grafisch scherm.

Het heeft een dubbel tekstdisplay zodat iemand die tegenover zit, kan meelezen wat er getypt wordt. De zinnen kunnen ook worden uitgesproken door een duidelijke stem. Verder is er de mogelijkheid om vaste zinnen te laten horen en te laten zien op het scherm, maar kunnen ook eigen zinnen worden opgeslagen.

Op vrijdag 9 januari jl. is de tablet uitgereikt. Dit gebeurde in aanwezigheid van Mariela van Heeswijk-van Hasselt en Nienke Splinter (logopedisten bij het Hagaziekenhuis te Den Haag) en Yvonne van Schijndel (logopedist en adviseur communicatie hulpmiddelen bij Commap).

Commap verzorgt communicatie-apparatuur voor mensen die niet (meer) of zeer moeilijk kunnen spreken. Door het inzetten van een hulpmiddel is het voor hen vaak mogelijk om zich beter verstaanbaar te maken en daardoor mede het isolement te verbreken. Commap levert hulpmiddelen voor mensen met spraak- en stembandproblemen, ALS, plots- en laatdoofheid, MS, Locked-In, Parkinson, CVA en NHA, dwarslaesie, afasie etc.
De diensten beginnen bij het adviseren m.b.t. de selectie van hulpmiddelen, het verzorgen van de aanvraag bij de ziektekostenverzekeraar (die het apparaat bijna altijd kosteloos vergoedt) tot het trainen in de omgang met het apparaat als dat nodig is.

Wilt u ook kans maken op een gratis tabletcomputer met DuoPraat? Dat kan! Downloaden is nog steeds mogelijk. Rond 15 maart wordt de volgende prijswinnaar bekend gemaakt.